Wednesday, November 30, 2016

Čokoladni keksi/Chocolate biscuits

Možda je trebao naslov biti Milini keksi, a ona zna zašto.

Ja ih dugo nisam pravila. Moram priznati da sam i zaboravila koliko su ukusni.
Recept imam već neku godinu, našla sam ga na internetu, ali malo promenila, tj. prilagodila sebi (Kao i sa šivenjem, sve može da se prilagodi.).

SASTOJCI

  • 200g čokolade
  • 200g butera ili margarina
  • 150g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • sok od pola narandže
  • 450g brašna
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • prstohvat soli



Keksi se prave brzo, a najviše vremena oduzima seckanje čokolade.
Kod mene je na slikama čokolada za kuvanje, a može da se koristi i mlečna, mada ja to još nisam probala (Ja obožavam crnu čokoladu! Ovde kažu gorka čokolada.), ali sam probala belu čokoladu i potpuno drugačiji keksi budu, mada fini.
Čokoladu iseckajte na komade, sami možete izabrati veličinu komadića. Ja ostavim malo veće jer pravim veće kekse (A volim i da osetim čokoladu u njima.), ali može i sitnije. Sami odlučujete.



Sad možete uključiti rernu na 200 stepeni. (Da se zagreje. Sad nisam zaboravila da napišem na početku.)

Buter izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom (Naravno, mikserom. (Koristim ja i to.)).
Kad to bude kremasto, dodati jaja, a nakon toga i sok narandže.
(Što se soka tiče, originalan recept je bez soka, sa 50g manje brašna, ali su meni hrskaviji u ovoj mojoj varijanti.) (Drugi put kada sam pravila ove kekse, dodala sam aromu narandže (takođe bez tih dodatnih 50g brašna) jer meni to super ide zajedno i moram reći da su mi u toj varijanti najbolji, ali moji (koji će jesti kekse) nisu ljubitelji aroma pa su danas keksi ovakvi.)
Brašno, prašak za pecivo i so izmešati i dodati u prethodnu smesu. Umesiti testo u koje dodajte čokoladu.



Testo dobro umesiti i oblikovati u valjak pa iseći (Ja sečem na debljinu prsta.).



Od izrezanih delova testa napraviti kuglice i ređati na tepsiju sa masnim papirom (papir za pečenje).


Ja sa prstima pritisnem svaku kuglicu, otprilike da sve budu iste debljine (Sa tim se dobije nekakva mustra koja uopšte ne izgleda loše iako na kraju bude jedva vidljiva.), ali za to možete i dno čaše da upotrebite.



Keksi se peku 15 minuta na 200 stepeni.
Danas sam od ove smese dobila 23 keksa (Kod mene su veći.), ali neka idealna mera bi bila 32 komada.


Kod mene, s obzirom na veličinu komadića, čokolada se lepo oseti. Ukus je intenzivan (Meni je dovoljan jedan do dva, ali ja i ne jedem baš slatko.).

Keksi se mogu čuvati u zatvorenoj kutiji dugo. (Ja imam zelenu na bele tufne kutiju za kekse od keramike i u njoj uvek ima nešto. Nas je dvoje i ne pojedemo uvek sve pa ih ostavim za neki drugi put. (A kolače koji ne mogu da stoje, uglavnom pravim samo pola smese.))


Ja sam (opet) prehlađena pa sam uz kekse popila čaj (crni, naravno), ali u ovo doba godine bi tako dobro uz ovu silnu čokoladu išla čaša kuvanog vina ili ko ne voli kuvano, onda samo crno vino (Meni crna čokolada i crno vino idu zajedno.).

Uživajte do sledećeg čitanja.

No comments:

Post a Comment